آیا بیت کوین نابودشدنی است؟ / بررسی ۷ سناریو
نوشته شده توسط:امیر سلامی در | ۱۲ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۲:۰۰ | ۰ دیدگاهقبل از هر حدس و گمانی، با یک واقعیت شروع میکنیم
تاکنون بیش از ۲۰۰ بار مرگ بیت کوین اعلام شده است.
علیرغم این واقعیت که اولین ارز دیجیتال جهان به مدت ۱۰ سال و با پیشرفت چشمگیری فعالیت کرده است، هنوز هم پیشبینی نابودی آن متداول است. حتی برخی افراد به ظاهر باهوش، به دلیل ابلاغ چیزی که من آن را «سندروم نابودی بیت کوین» مینامم، معروف میشوند. اگر هر روز هم به اینگونه افراد اشتباهشان را ثابت کنید، باز هم به پیشبینی نابودی بیت کوین ادامه میدهند.
اما اگر فرض کنیم که این افراد دارای یک سطح از هوش هستند، تنها توضیح برای این پیشبینیهای شکست خورده و استدلالهای احساسی این است که آنها هرگز زمانی را صرف مطالعه و درک نحوه عملکرد سیستم نکردهاند.
به این ترتیب، میخواهم با فهرستی از تمام راههای ممکن برای نابودی بیت کوین به این افراد کمک کنم.
از لحاظ فنی، بیت کوین تا زمانی که حتی تعداد بسیار کمی از کامپیوترها نرم افزار بیت کوین را در شبکه اجرا کنند، به بقایش ادامه خواهد داد.
تنها یک سناریوی افراطی میتواند نابودی بیت کوین را اثبات کند. به احتمال غریب به یقین بیت کوین همچنان به مسیر رو به رشدش ادامه خواهد داد، مگر اینکه جامعه به دلیل حرص و طمع یا بی دقتی خود آن را از بین ببرند.
سناریو ۱: آرماگدون
احتمال (۵ سال آینده): نزدیک به صفر است
تأثیر: مرگ ناگهانی
اگر تمام منابع برق، اینترنت و ارتباطات اطلاعات در سراسر کره زمین قطع شود، نود (Node)های بیت کوین قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر نخواهند بود. بنابراین سیستم دیگر کاربردی نخواهد داشت.
قطعی موقت اینترنت در سراسر جهان قطعاً باعث ایجاد سردرگمی در میان جامعه بیت کوین خواهد شد، اما این نکته حائز اهمیت است که سیستم میتواند از بلندترین زنجیرهها بازهم شروع به فعالیت کند.
حتی اگر برای بیت کوین اندک طرفداری بماند که نرم افزار آن را اجرا کند، بازهم از نظر فنی به بقا ادامه می دهد.
سناریو ۲: اشکال بحرانی
احتمال (۵ سال آینده): کم
تاثیر بالقوه: انحراف ناگهانی
در این سناریو، یک بهروزرسانی بیت کوین ممکن است حاوی باگی در سطح باگ پروژه DAO (در بلاک چین اتریوم)، باشد که یکپارچگی سیستم را در معرض خطر قرار دهد.
در این صورت حتی اگر جامعه موافق اصلاح کد، نصب نسخه جدید و راه اندازی مجدد سیستم باشد (که ضمانتی نیست)، قطعاً منجر به سقوط قیمت و شکاف (فورک) خواهد شد.
سناریو ۳: فورک های بی دلیل
احتمال (۵ سال آینده): کم
تاثیر بالقوه: انحراف آهسته
اگر گروهی به دلایل فنی (یا به خاطر پول) مخالف مسیر پیشروی بیت کوین باشد، میتواند یک انشعاب یافورک از بیت کوین را عرضه کند.
فورک بیت کوین کش که در تابستان گذشته اتفاق افتاد، برای بیت کوین خطرساز نبود، زیرا قدرت هش مورد نیاز شبکه کمتر شد. از لحاظ تئوری، فورک های زیاد میتواند باعث کمرنگ شدن شبکه اصلی شود.
اگر فورک های بی دلیل بیت کوین زیاد شوند، به اعتقاد من سلطهاش را از دست خواهد داد و به آرامی وارد فضای بی توجهی خواهد شد. البته این به ضرر خود جامعه و توسعه دهندگان است و قطعاً به آن فکر خواهند کرد.
سناریو ۴: سرکوب مشترک دولتها
احتمال (۵ سال آینده): متوسط تا پایین
تاثیر بالقوه: انحراف ناگهانی
به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بیت کوین، دولتها قادر به نابودی بیت کوین نیستند. با این حال، دولتها میتوانند در حوزه اختیارات خود، استفاده از آن را کنترل یا محدود کنند.
به عنوان مثال، آنها میتوانند حسابهای بانکی شرکتهای خدمات ارزهای دیجیتال را مسدود کنند و یا به هر نوع کسب و کار مرتبط مجوز فعالیت ندهند. اما اگر فقط تعداد انگشت شماری از کشورها جلوی این جریان بایستند، تأثیر محدود خواهد بود و به دلیل سطح بینالمللی در نهایت مجبور به پذیرش آن هستند.
این دقیقاً همان رویدادی است که سال گذشته در پی ممنوعیت معاملات داخلی ارزهای دیجیتال در چیناتفاق افتاد. در حالی احتمال اضافه شدن یک یا چند کشور به حرکت چین زیاد است، به اعتقاد من ممنوعیت جهانی تقریباً غیرممکن است. (تصور کنید که سازمان ملل متحد به چنین توافقی برسد).
علاوه بر این، بیت کوین در ژاپن قانونی است. اگر ایالات متحده، اتحادیه اروپا، انگلستان و چین به طور مشترک ارزهای دیجیتال را ممنوع میکردند، بسیار گران تمام میشد.
با این حال، احتمال میرود که نهادهای تنظیم کننده قوانینی را برای پیگیری سرقتها، پولشویی و یا فرارهای مالیاتی در این رابطه تنظیم کنند.
سناریو ۵: هک بزرگ
احتمال (۵ سال آینده): متوسط تا بالا
تاثیر بالقوه: سقوط موقت
این سناریو میتواند به چند روش مختلف رخ دهد.
در اولین آن که تهاجم ۵۱ درصد (Attack51%) نام دارد، میتوان تمام پروتکل را نابود کرد. در واقع تنها در حال حاضر تنها راه هک پروتکل همین راه است. این امر از نظر تئوری امکان پذیر است اما از نظر اجرایی تقریباً غیرممکن است.
در این حمله باید بیش از ۵۱ درصد محاسبات شبکه در اختیار هکر باشد. به دلیل اینکه هر کسی میتواند استخراج کننده باشد، این امر تقریباً غیرممکن است و از طرفی جز نابودی شبکه، سودی به هکر نخواهد رسید.
حالت دوم که خیلی شایع است، هک نرم افزارهای روی پروتکل است.
وقتی در سال ۲۰۱۴ صرافی بزرگ Mt. Gox هک شد (نمونهای از این حمله)، ۷۰ درصد معاملات بیت کوین در این صرافی انجام میشد. امروزه صرافیهای خیلی بیشتری در سراسر جهان وجود دارد. اگر یکی از آنها هک شده و مقدار زیادی از بیت کوین به سرقت برود، قیمت احتمالاً سقوط خواهد کرد، اما این تأثیر موقتی است.
مثلاً به تازگی، بیش از ۴۰۰ میلیون دلار، NEM از صرافی ژاپنی Coincheck به سرقت رفت که کاهش ۱۵ الی ۲۰ درصد قیمت آن را به همراه داشت. اما پس از اخبار مثبت از پرداخت ارزهای سرقت شده به قربانیان، قیمت دوباره بهبود یافت.
سناریو ۶: ارز دیجیتال بهتر
احتمال (۵ سال آینده): متوسط به پایین
تاثیر بالقوه: انحراف آهسته
آیا ارز بهتری میتواند جایگزین بیت کوین شود؟ (منظور از بهتر ارزی است که هدفی مثل بیت کوین داشته باشد، استخراج سودمندتری داشته باشد یا هزینههای تراکنش آن کمتر از بیت کوین باشد و …)
بحث همیشه راحتی استفاده نیست و باید از نظر اقتصادی بررسی شود. آن ارز باید آنقدر خوب باشد که بر تأثیر شبکه بیت کوین و سرمایه گذاران آن غلبه کند.
واقعیت امر این است که هنوز این اتفاق رخ نداده. علاوه بر این، به علت شرایط سیاسی و دلایل اقتصادی (نه یک مشکل فنی)، یک «ارز دیجیتال جهانی» تحت حمایت سازمان ملل متحد، طی پنج ساله آینده معرفی نخواهد شد.
یک مورد دیگر که شرایط اقتصادی بازیگر آن است: اگر قیمت برق به میزان قابل توجهی افزایش یابد، امکان کم شدن سود استخراج وجود دارد. تنها استخرهایی که برق کمتری مصرف میکنند، باقی خواهند ماند.
این یک تجارت با هزینههای بالای امنیتی است. بیت کوین باید راهی پیدا کند تا ضمن یکپارچگی دفتر کل، هزینههای برقراری امنیت هم کاهش یابد.
سناریو ۷: کنار گذاری مردم
احتمال (۵ سال آینده): کم
تاثیر بالقوه: انحراف آهسته
اگر استارت آپ های کریپتو، در جهان واقعی در رساندن ارزهای دیجیتال به ارزش اصلی خود، ناموفق باشند، اعتماد مردم میتواند به آرامی نسبت به این فضا از دست برود. (چیزی که در طول بازارهای نزولی سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ اتفاق افتاده بود).
در این مورد، رشد بازار کند خواهد شد و به یک ارزش تثبیتی میرسد. همچنین در صورت تداوم ارزهای دیجیتال جایگاه خود را از نقطه نظر سرمایه گذاری از دست میدهند، و منجر به رشد منفی خواهد شد.
شخصاً معتقدم که برخی از استارتآپ های کریپتو در نهایت از ارزهای دیجیتال در دنیای واقعی استفاده خواهند کرد. در هر صورت، بازار این ارزها نوپاست. به گواه تاریخ این حوزه، بازار همیشه آماده جهش دوباره است.
منبع: Coindesk
مطالب مرتبط :
- مهمترین اختراع ۵۰۰ سال اخیر که بشر از آن غافل شده است
- بیت کوین : خوب، بد، زشت
- مقدمه ” انقلاب ساتوشی ” کتاب جدید وندی مک الروی
- قراردادهای آتی یا سَلَف بیت کوین به زبان ساده
آیا بیت کوین نابودشدنی است؟ / بررسی ۷ سناریو
از بین رفتن بیت کوینبیت کوینسناریوی نابودی بیت کوینمرگ بیت کویننابودینابودی بیت کوین
نظرات
ارسال نظر