زنجیرههای جانبی (Sidechains) امکان جابجایی توکنها و دیگر داراییهای دیجیتالی را از بلاک چین اصلی به بلاک چینهای دیگر و درصورت نیاز بازگشت این داراییها به بلاک چین اصلی را میدهد. زنجیرههای جانبی پتانسیل عظیمی جهت ارتقای قابلیت بلاک چینهای فعلی دارند.
زنجیرههای جانبی چگونه کار میکنند؟
زنجیره جانبی (Sidechain)، بلاک چین جداگانهای است که با بلاک چین اصلی بصورت دوطرفه پیوند دارد. پیوند دوطرفه تعویضپذیری بین داراییها را با نرخ ارزی از پیش تعیین شدهای برای زنجیره جانبی و بلاک چین مادر ممکن میسازد.
بلاک چین مادر در این مکانیزم با نام «زنجیره اصلی» (Main Chain) و بلاک چینهای دیگر با نام «زنجیره جانبی» شناخته میشوند. (در بلاک چین Ardor، زنجیرههای جانبی تحت عنوان زنجیرههای فرزند (Childchains) شناخته میشوند)
یک کاربر در صورتی که قصد انجام تراکنش بین زنجیره اصلی و زنجیره جانبی را داشته باشد، ابتدا باید کوینهای خود را به آدرس دوم بفرستد. سپس کوینها در بلاک چین اصلی قفل میشوند و امکان استفاده از آنها دیگر وجود ندارد و باید منتظر بود تا تراکنش بین زنجیرهها تایید شود. پس از صدور پیغام تایید مدت زمانی اضافه جهت اطمینان از امنیت بیشتر تراکنش صرف میشود. پس از سپری شدن این مدت زمان امنیتی، مقدار معادل کوینها در زنجیره جانبی فعال میشوند و امکان خرج کردن و انتقال آنها بوجود میآید. برعکس این عمل یعنی انتقال از زنجیره فرعی به اصلی نیز با همین مکانیزم صورت میگیرد.
فدراسیونها
فدراسیون گروهی است که به عنوان واسطه بین زنجیره اصلی و جانبی عمل میکند. این گروه درباره قفل بودن و آزاد کردن کوینهایی که کاربر از زنجیره اصلی انتقال داده، تصمیم میگیرند. سازندگان زنجیره جانبی میتوانند اعضای فدراسیون را تعیین کنند. مشکلی که ساختار فدراسیون دارد، اضافه کردن لایهای دیگر بین زنجیره اصلی و زنجیره جانبی است.
امنیت
زنجیرههای جانبی مسئول امنیت خودشان هستند. اگر قدرت استخراج کافی در شبکه جانبی وجود نداشته باشد، امکان هک شدن و حمله ۵۱ درصدی در آن وجود خواهد داشت. از آنجایی که هر زنجیره جانبی مستقل است، با هک شدن آن، زنجیره اصلی در معرض خطر قرار نمیگیرد. این امر بصورت برعکس نیز صادق است؛ یعنی در صورت هک شدن بلاک چین مادر، زنجیره جانبی بدون مشکل به فعالیت خود ادامه میدهد اما نرخ تبدیل بین زنجیرهها و پیوند دوطرفه قبلی، بیشتر ارزش خود را از دست خواهد داد.
زنجیره جانبی استخراجکنندگان خود را دارد. جهت انگیزه دادن به ماینرها برای فعالیت در زنجیره جانبی، میتوان از «استخراج ترکیبی» (Merged Mining) استفاده کرد. در این روش دو ارز دیجیتال جدا که الگوریتم یکسانی دارند، به صورت همزمان توسط ماینرها استخراج میشود.
پلتفرمهای زنجیره جانبی موجود
۱- پلتفرم RSK فضای متن باز شبکه آزمایشی خود را که جینجر (Ginger) نام دارد، برای ساخت زنجیرههای جانبی در اختیار توسعهدهندگان قرار داده است. این زنجیرههای جانبی پیوند دوطرفهای با بلاک چین بیت کوین دارند و مزیت استخراج ترکیبی را برای استخراجکنندگان بیت کوین دارند. هدف RSK به نوعی استفاده از قابلیت قراردادهای هوشمند بر بلاک چین بیت کوین است تا پرداختها سریعتر از قبل انجام شوند.
۲- بلاک چین آردور به عنوان یک پلتفرم خدماتی برای کسبوکارهای تجاری است. آردور از مکانیزم اثبات سهام استفاده میکند. زنجیرههای جانبی همانطور که قبلا هم گفته شد تحت عنوان زنجیرههای فرزند در این پلتفرم شناخته میشوند، بطوری که با زنجیره اصلی یکپارچگی محکمی دارند. امنیت در این پلتفرم بهبود یافته است بطوری که تمامی تراکنشها توسط ماینرهای زنجیره اصلی پردازش و تایید میشود. البته بیشتر تراکنشها به سطح زنجیرههای فرزند انتقال مییابد بطوریکه زنجیره مادر قدرت استفاده از قابلیتهای خود را به حداقل میرساند. همچنین تمامی داراییها و ارزهای دیجیتال در این پلتفرم، قابلیت دسترسی از زنجیرههای جانبی مختلف را دارند.
آینده زنجیرههای جانبی
زنجیرههای جانبی این اجازه را به ارزهای دیجیتال میدهند که با یکدیگر ارتباط داشته باشند. انعطاف پذیری در این زنجیرهها افزایش مییابد و دست توسعهدهندگان جهت آزمایش نسخههای بتا و یا آپدیتها قبل از اجرا آن در بلاک چین اصلی را باز میگذارد. برخی فعالیتهای بانکی نظیر صدور و رهگیری مالکیت سهام نیز قابلیت آزمایش بر روی زنجیرههای جانبی را قبل از انتقال آنها به زنجیره اصلی دارد. در صورتی که بر روی مکانیزمهای امنیتی زنجیرههای جانبی بیشتر کار شود، این فناوری آینده بسیار درخشانی خواهد داشت که مقیاس پذیری بلاک چین را به شدت افزایش خواهد داد.
منبع: hackernoon
زنجیره جانبی (Sidechain) چیست؟
استخراج ترکیبیبلاک چین آردوربلاک چین فرزندبلاک چین مادرزنجیره جانبیساید چین
نظرات
ارسال نظر